Argan oil

Arganovo olje

  • Po - Helrym Beard Care
  • 28 May, 2022

Arganovo olje je rastlinsko olje pridobljeno iz jedrc arganovega drevesa. Arganovo drevo (oz. Arganija) je endemična vrsta drevesa, ki raste v polpuščavi doline Sus v jugozahodnem delu Maroka in ima življenjsko dobo neverjetnih 200let. Sadež, iz katerega se pridobiva olje, potrebuje več kot leto dni da dozori.

Proces ekstrakcije olja iz semen argana je dolg in zahteven, saj se večji del še vedno dela na roke. Za dober liter olja je potrebnih kar 40kg arganovih semen.


Zgodovina:

Argan-tree

Arganovo olje že stoletja pridobiva in uporablja pleme Berber iz Maroka. Njegov prvotni namen je bil kot gorivo v oljnih svetilih, kmalu pa so ga začeli uporabljati tudi v kulinarične in zdravilne namene.

Konec 90ih let prejšnjega stoletja je Arganovo drevo bilo na robu izumrtja. Povpraševanje po drugih vrstah olja je vodilo v zaton Argana. Zaradi svojih zdravilnih lastnosti in bogate zgodovine pa ga je leta 1999 UNESCO uvrstil na seznam svetovne dediščine. Nov razcvet pa je doživel, ko je kozmetična industrija odkrila njegove prednosti pri negovanju kože in las. Od takrat se je proizvodnja argana močno povečala in posledično prispevala k manjši brezposelnosti žensk v Maroku.

 

Lastnosti:

Argan-kernel

Arganovo olje ima anti-aging lastnosti zaradi visoke ravni vitamina E in saponinov, ki mehčajo kožo. Pomaga zmanjšati gube tako, da obnavlja vodno lipidno plast kože. Njegove antioksidativne lastnosti prispevajo k nevtralizaciji prostih radikalov. Pomaga ohladiti kožo, ki je bila izpostavljena vetru in soncu, ter jo ščiti tudi v hladnem vremenu.

Argan je temno zlate barve in ima rahlo sladek vonj. Ni masten in se hitro vpije v kožo. Le nekaj kapljic, ogretih na konicah prstov, je potrebnih za vlaženje in zaščito polti. Vsebuje vitamine A, B1, B2, B6, C, E, beljakovine, maščobne kisline in minerale.


Uporaba:

Argan-oil

Arganovo olje se uporablja v kozmetiki, kulinariki in zdravilstvu. V kozmetiki se primarno uporablja za nego kože in las. Kožo napolni z hranili, zmanjšuje dehidracijo, poveča elastičnost kože... Pri uporabi na laseh pa preprečuje poškodbe zunanje povrhnjice lasnega stebla, ohranja naravne pigmente (melanin) in jih naredi bolj svetleče.

Zaradi vseh teh izjemnih lastnosti je arganovo olje postalo št. 1 v kozmetiki in je nepogrešljivo pri negi brade.

Pustite komentar